Jäsenkirjeet

Jäsenkirje 1/2021

Rajoitusten ja suositusten tulkintaa

Vuosi sitten olimme uuden tuntemattoman edessä. Erilaisia rajoituksia säädettiin COVID 19 -tilanteesta johtuen. Toimintoja suljettiin tai rajoitettiin, ja näistä johtuen niin toiminnallisesti kuin työoikeudellisestikin monia asioita jouduttiin arvioimaan ja tekemään päätöksiä sen hetkisen tiedon valossa.

Valitettavasti sama sumea tulevaisuus jatkuu edelleenkin. Nyt käytössä eivät ole enää viime vuonna sovelletut poikkeukset lyhennetyistä neuvotteluajoista koskien muun muassa lomautuksia. Toivottavasti yritykset ja yhteisöt eivät tästä johtuen joudu irtisanomisprosesseihin vain siksi, ettei aidosti tilanteen huomioivia säännöksiä ole voimassa. Toivoisinkin, että viime keväänä säädetyt määräaikaiset poikkeukset niin yhteistoimintalain neuvotteluaikoihin kuin työsopimuslain mukaisiin lomautusilmoitusaikoihin otettaisiin uudestaan käsittelyyn.

Erilaiset valtiovallan suositukset muun muassa vapaaehtoisista karanteeneista haastavat edelleen työoikeudellisesti - mitkä ovat suositusten oikeusvaikutukset suhteessa vakiintuneisiin työoikeudellisiin tulkintoihin? Edelleenkin perään oikeudellisesti kestäviä perusteita niin lainsäätäjältä kuin maan hallitukselta. Ei voi olla niin, että yksittäinen työnantaja joutuu arvioimaan erittäin harmaalla vyöhykkeellä olevissa tilanteissa sitä, onko palkanmaksuvelvollisuutta vai ei, esimerkiksi jos työntekijä tietoisena matkustukseen liittyvistä rajoitteista matkustaa ja jää omaehtoiseen karanteeniin.

Yritämme näissäkin kysymyksissä auttaa jäsenyhteisöjä parhaan kykymme mukaan. Epäilen, että ainakin oikeuslaitosta näillä jutuilla jossain kohtaan työllistetään.

Kaikesta huolimatta toivotan jäsenyhteisöillemme aurinkoista kevättä!
 

Vesa Laine, toimitusjohtaja, AVAINTA


Perustietojen ilmoittaminen jäsenmaksun 2021 laskentaa varten

Lähetimme 10.2. sähköpostilla  pyynnön ilmoittaa tiedot jäsenmaksun 2021 laskentaa varten. Viesti lähti jäsenrekisterissä olevalle yhdelle yhteyshenkilölle. Onhan viesti tavoittanut ja olettehan ilmoittaneet perustiedot?

Lisätietoja ja perustietojen ilmoittamislomake verkossa tai Katri Mäkelä, p. 050 339 1686, talous@avainta.fi

Jäsenmaksut ja palkkasummien ilmoittaminen >


Koronalle työssä altistuneet  työntekijät tulee luetteloida

Työnantajan on pidettävä luetteloa työntekijöistä, jotka ovat altistuneet työssä koronalle tai muille vaarallisille biologisille tekijöille. Velvollisuus koskee kaikkia aloja.

Ajantasaisen luettelon avulla työnantaja voi seurata altistumisten kokonaistilannetta ja arvioida työsuojelutoimenpiteiden riittävyyttä.

Aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat valvovat biologisten tekijöiden hallintaa työpaikoilla. He myös ohjeistavat ja neuvovat altistuneiden luettelointiin liittyen.

Lisätietoja Uutiset >


Kekseliäät kehittäjät kutsuu mukaan kehittämistyöpajaan!

Osallistujana saa yhteenvedon ja näkyvyyttä kehittämistyölleen ja pääsee vaikuttamaan valtakunnalliseen työelämän kehittämiseen.

Ilmoittautumisaikaa kehittämistyöpajaan on 31.3.saakka. Ilmoittautuneelle järjestetään oma organisaatiokohtainen kehittämistyöpaja etäyhteyksillä.

Lisätietoja Uutiset >


AVAINTES-webinaarit

 • Vuosilomat 23.3. klo 9.00–12.00
 • Työsuhdepäivä 22.4. klo 9.30–15.30
 • Kevätseminaari 6.-7.5. Helsinki/etäyhteys
 • Työaikamääräykset 25.5. klo. 9–12
 • Vuosilomamääräykset tutuksi -verkkokurssi
 • Palkkausjärjestelmän luominen ja kehittäminen 2.6. klo 9.30–15
 • Työsuhdepäivä esihenkilöille 30.9. klo 9-15.30
 • Yhteistoimintamenettely 6.10. klo. 9–15.30

Webinaarit järjestää FCG Oy, kouluttajina ovat Avaintan asiantuntijat. Lisätiedot Koulutuksissa >


Koronapandemian hallinta työpaikoilla 16.3 klo 9-11.30

Kaikille avoin ja maksuton sosiaali- ja terveysministeriön, Työterveyslaitoksen, aluehallintoviraston ja Työturvallisuuskeskuksen webinaari, jossa aiheena, miten työpaikoilla voidaan arvioida koronaviruksen aiheuttamia riskejä? Mikä on työterveyshuollon rooli? Miten eri työpaikat ovat varautuneet koronariskeihin?

Lisätiedot ja Ilmoittautuminen Työturvallisuuskeskuksen sivuilla >


Etänä enemmän -webinaarit ja teemavalmennukset

Etänä enemmän -hankkeen webinaarit ja teemanvalmennukset tarjoavat sote- ja palvelualan esihenkilöille tukea johtamiseen. Tutustu maksuttomiin valmennuksiin ja ilmoittaudu mukaan!

 •     Itseohjautuvuus ja itsensä johtaminen, webinaari 17.3. klo 14-15.30
 •     Itseohjautuvuus ja itsensä johtaminen, teemavalmennus 30.3. klo 13-15.30
 •     Työhyvinvoinnin askelmerkit, webinaari 8.4. klo 14-15.30
 •     Työhyvinvoinnin tukeminen esihenkilötaitona, webinaari 21.4. klo 14-15.30
 •     Palaute ja palkitseminen työssä -webinaari 6.5. klo 14-15.30

Lisätiedot Koulutuksissa >Männyn oksa