Uutiset

Pääkaupunkiseudun lakot siirtyvät kahdella viikolla, mutta laajenevat

Puiston penkit, joilla kukaan ei istu

Työ- ja elinkeinoministeriö on päätöksellään 14.4.2022 siirtänyt Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n ja Julkisen alan unionin JAU ry:n (JHL ja Jyty) 19.4.2022 alkavaksi ilmoittamaa lakkoa kahdella viikolla. Työnseisauksen toimeenpano on kielletty 3. toukokuuta klo 0.01 saakka. 

Lakkojen siirto antaa lisäaikaa sovittelulle

Pääkaupunkiseudulla koronavirustilanne jatkuu, kaupungit varautuvat Ukrainan pakolaisten vastaanottamisesta johtuvaan mahdolliseen sote-palvelujen tarpeen lisääntymiseen. Työseisaus vaikuttaisi kriittisesti palvelutuotantoon, kuten varhaiskasvatukseen, kotihoitoon ja perusterveydenhoitoon. Se koskettaisi myös pääkaupunkiseudun laitos- ja ruokahuolto- sekä siisteyspalveluita, vartiointia ja kiinteistönhuoltoa. 

JHL:n ja Jytyn 21. maaliskuuta ilmoittama lakko koskee Avaintan jäsenistä Palmia Oy:n työntekijöitä Espoon, Helsingin ja Vantaan alueilla, Korkeasaaren eläintarhan säätiön, Niemikotisäätiön, Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy:n, Helsingin kaupungin asunnot Oy:n, Urheiluhallit Oy:n, Vuosaaren Urheilutalo Oy:n, Jääkenttäsäätiön, Espoo Catering Oy:n, Vantti Oy:n sekä HUS Kiinteistöt Oy:n työntekijöitä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten alueilla, Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy:n työntekijöitä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten alueella, Seure henkilöstöpalvelut Oy:n työntekijöitä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten alueilla.

Lakot laajenevat 

Ammattiliitto Jyty ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ovat 14. huhtikuuta  ilmoittaneet uudesta lakosta ajalla 3.5.–9.5.2022. Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat tiistain 3.5. klo 00.01 ja maanantain 9.5.2022 klo 23.59 välisenä aikana. Lakko kestää päättyvän työvuoron loppuun.

Lakko koskee edellä mainittuja pääkaupunkiseudun Avaintan jäseniä, mutta näiden lisäksi lakko olisi laajenemassa Rovaniemelle, Jyväskylään, Tampereelle, Kuopioon, Turkuun ja Ouluun, jos ratkaisua ei sitä ennen synny. 

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n lakossa olisi viranhaltijoiden ja työntekijöiden työtehtävät seuraavissa Avaintan jäsenyrityksissä:
Rovaniemen keskuspesula, Monetra Keski-Suomi Oy, Tuomi Logistiikka Oy, Pirkanmaan Voimia Oy ja Tampereen Infra Oy, Tampereen Tilapalvelut Oy, Sarka Oy, Monetra Pirkanmaa Oy, Servica Oy, Niiralan Kulma Oy, Mestar Oy, Sarastia rekry Oy:n Turun alueen työpaikoissa työskentelevät, Sarastia Oy / Turun toimipiste, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy, Turun kaupunkiliikenne Oy, Oulun tuotantokeittiö Oy sekä Monetra Oulu Oy / Oulun toimipiste ja Turun tulkkipalvelut. 

Lakon ulkopuolelle on rajattu tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen. Lisäksi ulkopuolelle on rajattu kiireelliset sosiaalipäivystyksen tehtävät, sairaala-apteekissa tapahtuva lääkkeen valmistus ja osastofarmasia tehohoidon osalta (siltä osin kuin niitä tarvitaan hengen ja terveyden suojelemiseksi), lääkehuollossa solunsalpaajalaboratorio/solunsalpaajien käyttökuntoon laitto, lääkehuollossa varallaolo ja päivystysvarastot, työllistetyt ja työkeskukset.