Uutiset

Tampereen Sarka työllistää osatyökykyisiä ja pitkäaikaistyöttömiä

Katja Piiksi, Tampereen Sarka Oy. Kuva: Susanna Lyly

 

Vuonna 2011 perustettu Tampereen Sarka Oy tarjoaa asiakkailleen monipuolisia ja laadukkaita huoltoryhmän, siivouksen ja henkilöstövuokrauksen palveluita. Tampereen Sarka on sosiaalinen yritys, ja lisäksi yhteiskunnallinen yritys. 

Yhteiskunnallisesti merkittävää työtä

Sosiaalisia yrityksiä on Suomessa aika vähän, eikä niiden toimintaa tunneta vielä kovin hyvin. Myös Sarkassa varsinkin uusille asiakkaille joudutaan usein avaamaan sosiaalisen yrityksen toimintaa ja merkitystä. 

Sosiaalisten yritysten tarkoituksena on luoda työpaikkoja erityisesti osatyökykyisille ja pitkäaikaistyöttömille. Näiden työntekijöistä vähintään 30 prosenttia on vajaakuntoisia tai sekä vajaakuntoisia että pitkäaikaistyöttömiä. Yritykset maksavat työntekijöille työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja toimivat markkinoilla kuten muutkin yritykset. Ne myös saavat yksityistä ja julkista rahoitusta samaan tapaan kuin muutkin yritykset. Palkkatukea ja työllisyyspoliittista avustusta sosiaalisille yrityksille voidaan kuitenkin myöntää poikkeavin ehdoin. 

Sosiaalisten yritysten tulee olla merkitty työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämään julkiseen rekisteriin. Näitä yrityksiä on rekisterissä yhteensä 21. 

Tampereen Sarka Oy:llä on pitkiä asiakassuhteita, ja osa asiakkaista arvostaa yrityksen yhteiskunnallisesti merkittävää työtä. 

– Suurin osa asiakkaistamme arvostaa toimintaamme, ja pitää palveluamme merkityksellisenä myös omissa hankinnoissaan. Ehkä tulevaisuudessa sosiaalisesta yrittäjyydestä voi syntyä merkittävää kilpailuetua. Ihmiset haluavat tukea yrityksiä, jotka tuottavat ja tekevät hyvää, pohtii yrityksen toimitusjohtaja Katja Piiksi.

Voiton tavoittelu merkitsee ihmisten työllistämistä 

Tampereen Sarka on myös yhteiskunnallinen yritys. Suomalaisen työn liiton yhteiskunnallisen yrityksen merkki myönnetään toimijoille, joiden liikevoitosta suurin osa menee yhteiskunnallisen tavoitteen edistämiseen. Sarka on perustettu työllistämään osatyökykyisiä ja pitkäaikaistyöttömiä, ja auttamaan heitä työuralla eteenpäin. Tavoitteena on, että työntekijät työllistyvät työmarkkinoille tai pääsevät ammatillisen koulutukseen.

Yritystoiminnassa yhtiö pyrkii lievästi voitolliseen tulokseen, jonka turvin voidaan työllistää lisää ihmisiä ja uusien kone- ja laitehankintojen avulla taata erilaisia työtehtäviä. Toiminnassa pyritään työllistämään edellisvuotta enemmän ihmisiä sekä saamaan yhä useampi heistä jatkotyöllistymään. Työntekijöiden jatkotyöllistymisaste on ollut vuosittain 45–57 prosentin luokkaa. Tärkeä toiminnan mittari on työntekijöiden tyytyväisyys toimintaan, jota seurataan vuosittain. 

– Olemme pystyneet joka vuosi nostamaan työntekijöidemme määrää. Työntekijöiltä olemme saaneet arvosanaksi yli 4 asteikolla 1–5. Monilla työntekijällämme on ollut elämässään rankkoja kokemuksia, jotka ovat estäneet töihin paluuta. Meillä näitä asioita ei nähdä esteenä, kertoo toimitusjohtaja Katja Piiksi.

Työhönvalmennus on osa työsuhdetta

Henkilöstö työllistyy useimmiten huoltomiehiksi, siivoojiksi, vahtimestareiksi, koulunkäynninohjaajiksi, keittiöapulaisiksi, päiväkotiapulaisiksi tai monipalvelutyöntekijöiksi.

Katja Piiksi ja Aija Korhonen, Tampereen Sarka Oy. Kuva Susanna Lyly

Jokaiselle yrityksen työntekijälle kuuluu osana työsuhdetta työhönvalmennus, jolla autetaan jatkotyöllistymistä, ammatilliseen koulutukseen hakeutumista tai tavoitteiden selkeyttämistä. Työvalmentajana työskentelevä Aija Korhonen pitää yhteyttä työntekijöiden kanssa, tapaa ja viestittelee säännöllisesti. Työhönvalmennuksessa kartoitetaan työkykyä, ja pohditaan vaihtoehtoja yhdessä. Työntekijät ovat erilaisissa elämäntilanteissa, jolloin työhönvalmennuksen sisältö vaihtelee. 

– Osa työntekijöistä on hakeutumassa ammatilliseen koulutukseen ja toisille etsitään sopivaa työtä. Kaikki eivät vielä töihin tullessaan tiedä, mikä kiinnostaa ja silloin autamme selkiyttämään omia tavoitteita, kertoo työvalmentaja Aija Korhonen

Työsuhteen aikana voi suorittaa osatutkintoja tai koko tutkinnon. Joka tapauksessa työhönvalmennuksessa työnhakuasiakirjat laitetaan kuntoon. Sarka on monelle nuorelle se ensimmäinen työpaikka, joka tarjoaa työkokemusta ja oppia työelämästä. Monelle varttuneemmalle yritys on puolestaan ainoa, joka antaa mahdollisuuden työhön ja toimeentulon kohentamiseen. 

– Koen, että tärkeintä on yksilön elämänlaadun koheneminen, joka näkyy ulospäinkin. Työyhteisöön kuuluminen ja tuen saaminen yhteisöstä on merkityksellistä. Tätä näemme päivittäin työssämme, jatkaa toimitusjohtaja Katja Piiksi.

Muualla verkossa: