Uutiset

Raportti naisten ja miesten edustuksesta kuntayhtiöiden johdossa julki

Kuvituskuva

Raportti naisten ja miesten edustuksesta kuntayhtiöiden ylimmässä johdossa on valmistunut. Kuntaliiton ja Sosiaali- ja terveysministeriön Tilastokeskuksella teettämä selvitys kuntaenemmistöisten yhtiöiden johtotehtävien jakaantumisesta sukupuolen mukaan on ensimmäinen laatuaan. Ensimmäiset tulokset julkaistiin maaliskuussa 2017.


Kuntaenemmistöisten yhtiöiden hallitusten jäsenistä 34 prosenttia oli naisia vuonna 2015. Toimitusjohtajista naisia oli 24 prosenttia ja hallitusten puheenjohtajista 16 prosenttia. Noin 10 prosentissa yhtiöiden hallituksia ei ollut lainkaan naisjäseniä. Osuudet on laskettu yhtiöistä, joissa henkilökuntaa oli vähintään yksi. Tätä pienempien yhtiöiden hallituksissa naisten osuus jää alle 30 prosentin.


Selvityksessä on tarkasteltu nais- ja miesjohtajien osuutta myös muun muassa yhtiön koon ja toimialan sekä johtajien iän ja koulutustaustan mukaan. Toimialoittain tarkasteltuna naisten osuus hallitusten jäsenistä oli suurin sosiaali- ja terveyspalveluissa (43 prosenttia) ja majoistus- ja ravitsemustoiminnassa (42 prosenttia). Naisten osuus oli pienin vesihuollon, jätehuollon ja muun ympäristön puhtaana pidon aloilla (28 prosenttia) sekä ammatillisen, teknisen ja tieteellisen toiminnan aloilla (28 prosenttia).


Naisten osuus hallituksissa oli yleisesti ottaen sitä suurempi, mitä suuremmasta yhtiöistä oli henkilöstön lukumäärällä mitattuna kyse. Naisten osuus hallitusten jäsenistä oli myös suurempi yli 50 000 asukkaan kunnissa verrattuna pienempiin kuntiin.


Selvityksessä todetaan, että myös jatkossa olisi tärkeää kartoittaa sukupuolijakaumaa säännöllisesti, jotta tasa-arvotilannetta kuntayhtiöissä voidaan seurata.


Kuntien omistamien yhtiöiden lukumäärä on kasvanut viimeaikoina. Sote- ja maakuntauudistus puoltavat tietojen säännöllistä päivittämistä. Erityisen tärkeää on seurata, miten kuntien ja maakuntien toimintojen uudelleen järjestäminen vaikuttaa vallan jakautumiseen ja tasa-arvon toteutumiseen kunnissa ja maakunnissa.


Raportti: Naiset ja miehet kuntaomisteisten yhtiöiden ylimmässä johdossa >