Jäsenkirjeet
 
VALIKKO
 
/ Ajankohtaista / Jäsenkirjeet / Jäsenkirje 5/2019

Jäsenkirje 5/2019

14.03.2019 Jäsenkirjeet

Suuntaviivoja tulevalle neuvottelukaudelle

Vaikka työehtosopimuskautta on jäljellä vielä vuosi, taustavalmistelut tulevalle neuvottelukierrokselle ovat käynnistymässä. Tällä hetkellä tiedämme, että Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto eivät neuvottele niin sanotusta optiovuodesta, jolla heidän lokakuussa päättyviä työehtosopimuksiaan olisi jatkettu yhdellä vuodella ja neuvoteltu vain ja ainoastaan palkantarkistuksista optiovuodelle. Neuvottelut tuolla sektorilla käydään siis loppusyksystä. Tuolloin neuvotteluissa on niin sanotusti kaikki auki: sopimuskauden pituus, sopimusten kustannusvaikutukset ja tekstikysymykset. Käytännössä muut vientiliitot (metsä, kemia) seuraavat tätä ns. päänavausta. Oletettavaa on, että syksyn vientiteollisuuden ratkaisuilla pohjataan niin sanottu yleinen linja, joka toimii hyvässä ja pahassa myös Avaintan neuvotteluissa ohjaavana tekijänä.

Oma neuvotteluvalmistautumisemme käynnistyy konkreettisemmin toukokuussa, jolloin aloitamme eri tavoin taustavalmistelun omaan neuvottelutoimintaamme. Heti alkusyksyllä alkaa tarkempi neuvottelutavoitteiden arviointi, joka tiivistyy tulevan vuoden alkuun.

Sote-uudistus kaatui, Avainta seuraa vaikutuksia

Uutiskynnystä ei enää ylitä se, että sote- ja maakuntauudistus raukesi vajaa viikko sitten. Kunnat, kuntayhtymät ja sairaanhoitopiirit kuitenkin arvioivat ja valmistelevat erilaisia vaihtoehtoisia malleja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämiseksi. Julkisuudessakin on ollut esillä erilaisia kuntayhtymä- ja yhtiöpohjaisia malleja.

Avainta seuraa tilannetta aktiivisesti ja on yhteistyössä KT Kuntatyönantajien kanssa. Tavoitteena on, että kuntaomisteisten yhtiöiden työnantajaedunvalvonta pystytään järjestämään tehokkaimmalla mahdollisella tavalla muuttavassa toimintaympäristössä.

Vesa Laine
toimitusjohtaja

Eduskunta hyväksyi uuden työaikalain

Eduskunta hyväksyi uuden työaikalain 13.3.2019. Kysymyksessä on työaikalain kokonaisuudistus, jossa on useita eritasoisia muutoksia. Lakiin on tulossa uusi joustotyöaika, jossa työntekijä päättäisi pääosin itse työajastaan ja paikasta, jossa tekee töitä.

Yötyön käyttöalaa laajennetaan siten, että tilapäinen yötyö on sallittua. Uuteen työaikalakiin sisältyy myös työaikapankkijärjestelmä. Jaksotyöajan käyttöalaa laajennetaan useammille aloille. Lisäksi laissa on lukuisia muita muutoksia.

Lue lisää >

Vielä ehdit ilmoittautua Kuntekon soittotunnille

Pohditko, mistä organisaationne saisi apua työhyvinvoinnin, toimintakulttuurin, asiakastyön, yhteishengen tai vaikka toimintatapojen kehittämiseen?

Nyt ei tarvitse miettiä yksin, sillä Kuntekolla on paljon keinoja kehittämistyön aloittamiseksi ja edistämiseksi. Kunteko on kunta-alan työelämän kehittämisohjelma, joka edistää tuottavuutta, tuloksellisuutta ja työelämän laatua. Kuntekon palveluja voivat hyödyntää myös Avaintan jäsenyhteisöt.

Kunteko järjestää torstaina 21. maaliskuuta klo 9 Skype-soittotunnin kaikille työn kehittämisestä kiinnostuneille avaintalaisille. Skype-linkki soittotunnille lähetetään kaikille ilmoittautuneille.

Lisätietoja Kuntekosta ja soittotunnista antaa Kuntekon ohjelmapäällikkö Anna-Mari Jaanu, p. +358 50 572 4620, anna-mari.jaanu ( at ) kt.fi

Kuntekon verkkosivut >

Ilmoittaudu soittotunnille >

Vuosilomalakiin muutoksia

Eduskunta hyväksyi 26.2. vuosilomalain muutokset, joiden on määrä tulla voimaan 1.4.2019. Ne koskevat tuolloin alkavan lomanmääräytymisvuoden vuosilomaa.

Lakimuutoksilla turvataan EU-tuomioistuimen oikeuskäytännön noudattaminen. Lainmuutoksen jälkeen työntekijällä on oikeus neljän viikon vuosilomaan tilanteessa, jossa vuosiloma jäisi työkyvyttömyydestä johtuvan poissaolon vuoksi alle neljän viikon. Lisäksi pidennettiin aikaa, jonka kuluessa työkyvyttömyyden vuoksi siirretyn vuosiloman voi antaa.

Lue lisää >

Palkantarkistukset 1.4.2019

Työntekijän peruspalkkaa tai siihen rinnastettavaa kuukausipalkkaa korotetaan 1.4.2019 alkaen yleiskorotuksella, jonka suuruus on 1,2 prosenttia.

Palkkaryhmittelyn vähimmäisperuspalkkoja (Avaintes liite 1) korotetaan vastaavasti 1.4.2019 alkaen.

Lue lisää >

Ammattiyhdistyskoulutusta

Lista ammattijärjestöjen järjestämistä ja Avaintan hyväksymistä luottamusmies- ja työsuojeluvaltuutettukoulutuksista löytyy verkkosivuiltamme.

Lue lisää >

Kevätseminaari toukokuussa

Jo kolmatta kertaa järjestettävässä laivaseminaarissa käsitellään muun muassa Avaintesin ja työlainsäädännön ajankohtaisia kysymyksiä. Seminaari järjestetään Helsinki-Tukholma-Helsinki -risteilyllä 8.–10.5.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan >

Muista myös muut kevään koulutukset >