Uutiset

Tuoreita palkkatietoja Avaintes:n palkansaajista

Kuvituskuva

Avaintan palkkatilastojen mukaan keskimääräinen Avaintes:n piirissä oleva palkansaaja saa lähes 90 prosenttia kokonaisansiostaan peruspalkkana. Noin 10 prosenttia ansioista tulee erilaisista säännöllisen työajan lisistä, joista isoin merkitys on kokemuslisillä. Muita säännöllisen työajan lisiä ovat erilaiset työaikalisät.


Ylityökorvausten osuus vähäinen


Ylityökorvausten osuus kokonaisansioista on keskimäärin avaintalaisilla erittäin pieni. Rakennuttamisen ja rakennushankkeiden toimialalla työskentelevillä kuitenkin noin 10 prosenttia ansioista muodostui ylityökorvauksista. Myös vedenotossa ja jakelussa ylitöiden osuus oli vajaa kymmenesosa kokonaisansioista. Isommista nimikkeistä kiinteistönhoitajien, laitosmiesten ja erikoisammattimiesten nimikkeillä työskentelevien ansioista ylityökorvaukset muodostivat keskimääräistä suuremman osan.


Säännöllisen työajan lisiä etenkin hoitoalalla


Säännöllisen työajan lisät muodostavat noin viidenneksen kokonaisansioista ikääntyneiden palveluasumisessa ja hoitolaitoksissa työskentelevillä. Myös mielenterveysongelmaisten asumispalveluissa sekä kuntoutuslaitoksissa ja sairaskodeissa noin kuudesosa palkansaajien kokonaisansioista tulee peruspalkan päälle maksettavista säännöllisen työajan lisistä. Lähihoitajilla ja hoitajilla kokonaisansioista lähes neljäosa tulee lisistä. Myös ohjaajilla, sairaanhoitajilla, sairaalahuoltajilla ja ravitsemistyöntekijöillä lisien osuus kokonaisansioista on lähes viidennes.


Kokoaikaiselle täysipalkkaiselle Avaintes:n piirissä olevalle palkansaajalle maksettiin lokakuussa 2016 vajaan 2 550 euron peruspalkkaa. Lisien kanssa säännöllisen työajan keskimäärinen ansio oli hieman yli 2 800 euroa ja kokonaisansio jäi hiukan alle 2 850 euron. Säännöllisen työajan ansiot olivat nousseet noin 0,5 prosenttia edellisestä vuodesta.


Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen keräämään palkka-aineistoon lokakuulta 2016. Lisää tilastotietoja löydät verkkosivuiltamme www.avainta.fi/tyomarkkinat/tilastot.