Uutiset

Uusi tartuntatautilaki tuo velvoitteita työnantajille

Kuvituskuva

Tartuntatautilaki uudistui 1.3.2017. Lain tavoite on ehkäistä tartuntatauteja ja niiden leviämistä entistä tehokkaammin. Merkittävimmät työnantajaa koskevat muutokset liittyvät työntekijöiltä vaadittavaan rokotussuojaan sosiaali- ja terveydenhuollossa. Lisäksi tuberkuloosi- ja salmonellatartuntojen selvittämistä koskeva velvollisuus on laajennettu koskemaan myös ilman työsuhdetta työskenteleviä henkilöitä lain määrittelemillä työpaikoilla tai työtehtävissä.


Työntekijöiden rokotussuoja (48 §)


Uuden lain mukaan henkilöä, jolla on puutteellinen rokotussuoja, saa käyttää vain erityisestä syystä työskentelyyn sosiaalihuollon ja terveydenhuollon toimintayksiköiden asiakas- ja potilastiloissa, joissa hoidetaan lääketieteellisesti arvioituna tartuntatautien vakaville seuraamuksille alttiita asiakkaita tai potilaita. Tällaisia asiakkaita tai potilaita ovat esimerkiksi vakavasti sairaat, raskaana olevat sekä alle 1- ja yli 65-vuotiaat.


Työntekijällä ja työharjoitteluun osallistuvalla opiskelijalla on oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan. Lisäksi edellytetään rokotuksen antamaa suojaa influenssaa vastaan ja imeväisikäisiä hoitavilta hinkuyskää vastaan.


Tämä säännös tulee voimaan 1.3.2018.


Tuberkuloosiselvitys (55 §)


Työnantajan on vaadittava luotettava selvitys siitä, ettei työntekijä sairasta hengityselinten tuberkuloosia, jos on perusteltu syy epäillä, että henkilö sairastaa hengityselinten tuberkuloosia ja hän työskentelee sellaisissa tehtävissä, joissa hengityselinten tuberkuloosin leviämisen seuraukset ovat tavanomaista vakavammat. Tällaisia tehtäviä ovat työskentely sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä sekä alle kouluikäisten lasten hoitotehtävissä.


Uuden lain mukaan selvitys on vaadittava myös harjoittelijoilta ja muilta vastaavilta henkilöiltä, jotka toimivat työpaikalla ilman palvelussuhdetta.


Työnantajan on vaadittava selvitys ennen palvelussuhteen alkamista tai silloin, kun työssä olon aikana ilmenee perusteltu syy epäillä, että henkilö sairastaa hengityselinten tuberkuloosia. Perusteltu syy on pitkäaikainen tai toistuva oleskelu maassa, jossa tuberkuloosi on yleistä, tai muu erityinen altistuminen tuberkuloosille.


Salmonellaselvitys (56 §)


Työnantajan on vaadittava työntekijöiltä luotettava selvitys siitä, ettei tällä ole salmonellatartuntaa, jos henkilö on sellaisissa tehtävissä, joihin liittyy salmonellatartunnan tavallista suurempi leviämisvaara. Säännöksessä tarkoitettuja tehtäviä ovat mm. työskentely elintarvikelaissa tarkoitetussa elintarvikehuoneistossa sellaisessa tehtävässä, jossa henkilö käsittelee pakkaamattomia kuumentamattomina tarjoiltavia elintarvikkeita.


Uuden lain mukaan selvitys on vaadittava myös harjoittelijoilta ja muilta vastaavilta henkilöiltä, jotka toimivat työpaikalla ilman palvelussuhdetta. Vesilaitosten työntekijät on poistettu selvitysvelvollisuuden piiristä.


Työnantajan on vaadittava selvitys ennen palvelussuhteen alkamista tai silloin, kun työssä olon aikana ilmenee perusteltu syy epäillä, että henkilö on salmonellabakteerin kantaja. Perusteltu syy voi olla erityisesti ulkomaan matkan aikana ilmennyt akuutti vatsatauti.