Uutiset
 
VALIKKO
 
/ Ajankohtaista / Uutiset / Työtaistelu uhkaa viittä satamaa

Työtaistelu uhkaa viittä satamaa

16.01.2018 Uutiset

Perjantaina 12.1. viisi Avaintyönantajat AVAINTA ry:n jäsenyhteisönä olevaa satamaosakeyhtiötä (Oulu, Kokkola, Rauma, Naantali ja Turku) sai Suomen Merimiesunioni ry:ltä (SMU) ja Auto- ja Kuljetustyöntekijäliitto AKT ry:ltä (AKT) työtaisteluilmoituksen.

Työtaisteluilmoituksen mukaan edellä mainitut liitot järjestävät jäseninään olevia torninosturinkuljettajia ja satamavalvojia koskevan lakon maanantaina 29.1. klo 6 alkaen vauhdittaakseen työehtosopimusneuvotteluita. Työtaistelun kestoa ei rajattu työtaisteluilmoituksessa. Liitot myös ilmoittavat, että mikäli työnantaja teettää tavalla tai toisella työtaistelun alaista työtä, ne ovat valmiina tukitoimiin.

Työtaisteluilmoituksen kohteena olevien satamien osalta lakkoon osallistuvia työntekijöitä on arvioiden mukaan 20–45. Mikäli lakko aloitetaan, satamien toiminta käytännössä lamaantuu välittömästi. Heijastevaikutukset ovat erittäin raskaat vientisektorilla toimiville yrityksille.

Työtaistelulla uhkaamalla SMU ja AKT pyrkivät saamaan oman työehtosopimuksensa.

Tällä hetkellä mainituissa satamaosakeyhtiöissä sovelletaan kaikkiin työntekijöihin Avaintyönantajat AVAINTA ry:n työehtosopimusta. Samaa työehtosopimusta sovelletaan siis riippumatta siitä, mihin työntekijäliittoon työntekijä kuuluu.

– Yleensä työehtosopimusshoppailusta syytetään työnantajaa. Nyt on käytännössä kysymys työntekijäpuolen shoppailusta eli siitä, että keskimäärin noin 50 000–70 000 euroa vuosiansioita saaneille henkilöille pyritään saamaan vielä jotain lisää. Tämä tapahtuisi Avaintyönantajien ja sen sopijapuolten sopimusjärjestelmä sivuuttaen. Mahdollinen työtaistelu iskisi karulla tavalla vientiin – juuri nyt, kun vienti vetää. Jo pelkkä lakon uhka aiheuttaa merkittäviä mainehaittoja, toteaa Avaintyönantajat AVAINTA ry:n toimitusjohtaja Vesa Laine.

Laineen mukaan tilanteen selvittäminen on aloitettu.

– Tällä tilanteella on yhteiskunnallisesti erittäin suuri merkitys. Olemme tietysti jo selvitelleet tilannetta ja käymme lähipäivinä keskusteluja eri tahojen kanssa asian tiimoilta. Muutamien päivien päästä pystymme tarkemmin arvioimaan jatkotoimiamme. AVAINTAn ja satamien tavoitteena on turvata ulkomaankaupan sujuvuus, jatkaa Laine.

Lisätiedot:

toimitusjohtaja Vesa Laine, Avaintyönantajat AVAINTA ry, 050 524 9551