Uutiset

Työsopimuslakiin muutoksia 1.5.2017 alkaen

Kuvituskuva

Työsopimuslakia on muutettu 1.5.2017 alkaen. Muutoksilla on pyritty keventämään työnantajan hallinnollista taakkaa poistamalla eräitä työnantajan ilmoitusvelvollisuuksia työvoimaviranomaiselle liittyen lomautus- ja irtisanomistilanteisiin. Avaintan jäsenkentässä muutokset koskevat sellaisia työnantajia, jotka eivät ole yritysten yhteistoimintalain soveltamisalan piirissä. Yhteistoimintalain mukaisiin velvoitteisiin ei ole tullut muutoksia.


Työsopimuslain 9 luvun 3 §


Säännöksestä on poistettu työnantajan velvollisuus selvittää irtisanottavalle työntekijälle työvoimatoimistolta saatavat työvoimapalvelut. Jatkossa säännöksen mukainen selvitysvelvollisuus kattaa aiemminkin laissa mainitut irtisanomisen perusteet ja vaihtoehdot.


Työsopimuslain 9 luvun 3 a § ja 3 b §


Säännökset on kumottu kokonaisuudessaan. Säännös 3 a § koski työnantajan velvollisuutta ilmoittaa TE-toimistolle taloudellis-tuotannollisella perusteella tehtävistä irtisanomisista silloin, kun irtisanottavia työntekijöitä oli vähintään kymmenen. Säännöksen 3 b § mukaan näissä tilanteissa työnantajalla oli velvollisuus tiedottaa työntekijälle tämän oikeudesta julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa tarkoitettuun työllistymissuunnitelmaan.


Työsopimuslain 5 luvun 4 §


Säännöksestä on poistettu työnantajan velvollisuus ilmoittaa niin sanotuista ryhmälomautuksista työvoimaviranomaiselle. Ilmoitusvelvollisuus koski tilannetta, jossa lomautus kohdistui vähintään kymmeneen työntekijään, paitsi silloin, kun työnantajalla oli muun lain perusteella vastaava velvollisuus.


Yhteistoimintalakiin ei muutoksia


Työsopimuslakiin tehdyt muutokset koskevat sellaisia työnantajia, jotka työllistävät säännöllisesti vähemmän kuin 20 työntekijää ja jotka jäävät siten yritysten yhteistoimintalain soveltamisalan ulkopuolelle. Yhteistoimintalain piirissä oleva työnantaja on jatkossakin velvollinen täyttämään yhteistoimintalain mukaiset neuvottelu- ja ilmoitusvelvollisuutensa, joihin ei ole tullut muutoksia.


Laki työsopimuslain muuttamisesta (204/2017) >>


HE 257/2016 vp >>