Uutiset

Työnantajien hallinnollista taakkaa halutaan keventää

Kuvituskuva

Hallitus esittää, että työsopimuslaista poistettaisiin useita työnantajia koskevia velvoitteita.


Voimassa olevan työsopimuslain säännökset velvoittavat työnantajaa ilmoittamaan TE-toimistolle vähintään 10 työntekijän irtisanomisesta tai lomauttamisesta. Lisäksi työnantaja on velvollinen selvittämään irtisanotuille työntekijöille tarjolla olevat julkiset työvoimapalvelut sekä tiedottamaan oikeudesta työllistymissuunnitelmaan.


Työsopimuslain mukainen ilmoitusvelvollisuus lomautuksista ja irtisanomisista koskee työnantajia, joiden palveluksessa on säännöllisesti alle 20 työntekijää ja jotka jäävät yhteistoimintalain soveltamisalan ulkopuolelle. Nyt ehdotetaan, että näistä velvoitteista luovuttaisiin.


Yhteistoimintalakiin perustuvat velvollisuudet eivät muutu


Yhteistoimintalakiin perustuviin työnantajan ilmoitusvelvollisuuksiin ei ehdoteta muutoksia. Jos siis vähintään 20 työntekijää säännöllisesti työllistävä työnantaja esittää yhteistoimintamenettelyssä käsiteltäväksi toimenpiteitä, jotka voivat johtaa työntekijän irtisanomiseen tai lomauttamiseen, on neuvotteluesitys tai siitä ilmenevät tiedot jatkossakin toimitettava kirjallisesti TE-toimistolle. Esityksessä ei myöskään puututa työnantajan velvollisuuksiin laatia työllistymissuunnitelma tai työllistymistä edistävät periaatteet yhteistyössä TE-toimiston kanssa.


Valtioneuvosto käsitteli asiaa istunnossaan 8.12.2016.