Uutiset

Förhandlingsresultat för Avainta

Kuvituskuva

AVAINTA Arbetsgivarna rf  och löntagarorganisationerna nådde 13.2.2018 ett förhandlingsresultat om det nya kollektivavtalet.


Avtalsperioden är 1.2.2018–31.3.2020. Under avtalsperioden genomförs lönehöjningar med en total kostnadseffekt på 3,46 procent.


Den första lönehöjningen genomförs 1.5.2018. Arbetstagarnas grundlöner eller därmed jämförbara månadslöner höjs då genom en allmän förhöjning på 25 euro eller minst 1,25 procent. Det är alltså fråga om en s.k. blandlinje.


Den andra allmänna förhöjningen under avtalsperioden genomförs 1.4.2019. Arbetstagarnas grundlöner eller därmed jämförbara månadslöner höjs då genom en allmän förhöjning på 1,2 procent.


Minimigrundlönerna i lönegruppsbilagan (bilaga 1) höjs i enlighet med den allmän förhöjningen 1.5.2018 och 1.4.2019.


En företagsspecifik justeringspott på 1,0 procent av lönesumman genomförs 1.1.2019. Den används i första hand till att vidareutveckla lokala lönesystem och rätta till lokala missförhållanden i lönerna.


Ändringarna i texten träder i kraft 1.2.2018 med undantag för de ändringar som gäller arbetstiden.


Bestämmelserna om allmän arbetstid och byråarbetstid ändras så att på förhand känd och överraskande frånvaro (semester, tjänstledighet och permittering) påverkar den planerade arbetstiden samt mer- och övertidsgränsen. Ändringarna träder i kraft 4.6.2018.


I kapitel 5 som gäller tjänstledighet har den avlönade faderskapsledigheten förlängts till nio vardagar. Den särskilda bestämmelsen om återkrav på lön i en situation där arbetstagaren beviljats rehabiliteringsstöd för viss tid eller invalidpension har slopats.


Nuvarande kapitel 6, Förtroendemän, har bytt namn till Personalens representanter. Kapitlet innehåller nu bestämmelser som gäller både förtroendemännen och de arbetarskyddsfullmäktiga.


Bestämmelserna om tidsanvändningen ändras så att om inget annat avtalats lokalt har förtroendemannen en fast tidsanvändning enligt tabellen.


Förtroendemannens ersättare får rätt att delta i facklig utbildning. Ersättningarna till förtroendemannen och arbetarskyddsfullmäktigen höjs. Enligt de nya avtalsbestämmelserna kan de undertecknande organisationerna ge arbetarskyddsfullmäktigen och dennes ersättare arbetarskyddsutbildning.


För avtalsperioden tillsätts en arbetsgrupp som ska behandla arbetshälsofrågor, en som ska utreda  användningen av avtal med 0 timmar och en som ska behandla arbetstider.


Ett förhandlingsresultat har också nåtts om Avaintas kollektivavtal för undervisningssektorn.


För att avtalen ska träda i kraft måste Avaintas och de undertecknande organisationernas beslutande organ godkänna förhandlingsresultatet. Avaintas styrelse godkänner förhandlingsresultatet vid sitt sammanträde fredagen den 16 februari.


Vi skickar närmare information om avtalsändringarna i vårt kommande medlemsbrev.