Jäsenkirjeet
 
VALIKKO
 
/ Ajankohtaista / Jäsenkirjeet / Jäsenkirje 10/2017

Jäsenkirje 10/2017

03.10.2017 Jäsenkirjeet

Työmarkkinajuna liikkuu

Työmarkkinoilla odotellaan edelleen vientiteollisuutta edustavien työmarkkinatoimijoiden päänavausta. Metsäteollisuus on sopimuksettomassa tilassa, mutta neuvottelut kuitenkin jatkuvat. Teknologiateollisuuden sopimukset puolestaan umpeutuvat tämän kuun lopussa ja sieltä tihkuneiden tietojen mukaan neuvottelut ovat kohtuullisen pitkällä. Neuvotteluiden sisällöistä ei ole tullut tietoja julkisuuteen. Parempi niin.

Julkisen sektorin liitot puolestaan ajavat asemiin loppuvuotta ja tulevan tammikuun sopimuskauden päättymistä ajatellen. Julkisuudessa on nähty ja tullaan näkemään räväköitä ulostuloja: julkisen alan työntekijäliitot puhuvat avoimesti palkkaohjelmista ja kilpailukykysopimukseen liittyvästä julkisen sektorin lomarahaleikkauksien kompensaatioista. Nähtäväksi jää, mihin suuntaan vaatimukset elävät.

Me Avaintassa seuraamme tilannetta ja valmistelemme alustavia neuvottelutavoitteita. Todennäköisesti neuvottelukierros on osaltamme täydessä käynnissä tammikuussa. Tuolloin tiedetään tarkemmin, missä mennään ja mihin pyritään. Useilta jäsenyhteisöiltä on tullut jo kysymyksiä siitä, kuinka paljon palkantarkistukset tulevat ensi vuonna olemaan ja kuinka pitkä sopimuskausi tulee. Tähän en valitettavasti pysty vastaamaan. Kuten yllä olen suppeahkosti kuvannut, työmarkkinajuna on liikkeellä. Jossain vaiheessa tulee perinteinen päänavaus ja vasta sen jälkeen nähdään, miten se suhteutuu julkiseen sektoriin sekä Avaintan jäseniin. Valitettavasti niin korotukset kuin sopimuskauden pituus tiedetään varmaksi vasta sitten, kun tulevasta työehtosopimuksesta on saatu neuvottelutulos aikaiseksi. Käytännössä tämä varmistuu tammikuun lopussa.

Neuvottelukierrokseen valmistautumisen ohella valmistelemme tulevan vuoden toimintaa. Yhtenä keskeisenä teemana on jäsenyhteisöille tarjottava koulutus. Järjestämme luonnollisesti infotilaisuuksia tulevaan työehtosopimukseen liittyen. Näiden lisäksi suunnitteilla on noin kymmenkunta erilaista työoikeuteen ja työehtosopimuksen eri aihealueisiin liittyvää koulutustilaisuutta. Mielellämme otamme vastaan ideoita ja ajatuksia siitä, mistä tarvitsisitte koulutusta. Näitä koulutusaiheideoita voitte laittaa toimistosähköpostiimme (toimisto@avainta.fi) tai suoraan asiantuntijoillemme, niin voimme paremmin huomioida jäsenkentän tarpeet.

Vesa Laine
toimitusjohtaja

Palkkatiedonkeruu avautuu pian

AVAINTA-palkkatiedonkeruu avataan jälleen lokakuun lopulla. Tilastokeskus tiedottaa Avaintan jäsenille tiedonkeruun avautumisesta saatekirjeellä. Tiedonkeruuseen on tulossa pieniä muutoksia:

  • Säännöllinen viikkotyöaika sekä palkkatekijän tunnit ilmoitetaan desimaalimuodossa, ei tunteina ja minuutteina kuten aiemmin.
  • Syksyn tiedonkeruuseen on esitäytetty henkilöille työsuhteen tietoja. Edellisellä tiedonkeruukierroksella ilmoitetut ammattikoodit on käyty läpi Tilastokeskuksessa ja päivitetty tarvittaessa oikean luokituksen mukaiseksi. Toivomme että näitä päivitettyjä koodeja käytetään syksyn tiedonkeruussa. Lisäksi hinnoittelutunnus- ja ammattikoodilistat on päivitetty.
  • Muuttujakohtaisiin tarkistuksiin on tullut hieman muutoksia kokemuslisiin ja palkkatekijän maksujaksoon liittyen. Tarkempia tietoja muutoksista löytyy tietuekuvauksesta.

Tietuekuvaus ja ohjeet päivitetään Avainta-palkkatiedonkeruun nettisivuille lokakuun ensimmäisellä viikolla.

Yhteistoimintamenettely-työpajaan ehtii vielä mukaan

Viime keväänä järjestetty yhteistoimintamenettely-työpaja sai osallistujiltaan huippuarviot, ja koulutus järjestetään nyt uudestaan Jyväskylässä. Nopeimmat ehtivät vielä ilmoittautua mukaan 11. lokakuuta järjestettävään koulutukseen. Muista myös Avaintan muut syksyn koulutukset.

Katso kaikki koulutukset >