Jäsenkirjeet

Jäsenkirje 8/2016

Kesälomilta liikkuvaan junaan


Maailma ei tullutkaan valmiiksi ennen kesälomia, vaan varsin moni on hypännyt toivottavasti rentouttavan kesän jälkeen liikkuvaan junaan. Kaikki kikyyn ja soteen liittyvät asiat eivät ole kadonneet tai tulleet ratkaistuiksi kesään mennessä.


Viimeisin käänne kilpailukykysopimukseen liittyen on yhä meneillään. Budjettiriiheen liittyvä kunta-alan palkansaajajärjestöjen uhkaus kilpailukykysopimuksen mukaisten kunnallisten virka- ja työehtosopimusten allekirjoittamatta jättämisestä on avoinna. Viikonlopun aikana selvinnee, allekirjoittaako KT ja kunta-alan pääsopijajärjestöt sopimukset maanantaina 5. syyskuuta. On mahdollista, että asiaa selvitellään ja sovitaan uusi allekirjoituspäivämäärä. Mikäli tilanne kriisiytyy, tällä on todennäköisesti heijastevaikutuksensa myös Avaintan sopimustilanteeseen. Itse uskon siihen, että tämäkin asia tulee ratkaistuksi – ennemmin tai myöhemmin.


Toukokuun viimeisenä päivänä saavutetut neuvottelutulokset ja sittemmin kaikkien sopijapuolten hallintojen hyväksymät neuvottelutulokset on tarkoitus allekirjoittaa työehtosopimuksiksi syyskuun aikana. Tarkastamme yhdessä järjestöjen kanssa erityisesti työehtosopimuksen työaikaluvussa olevia laskentaesimerkkejä uusien sopimusmääräysten kannalta ennen virallisten työehtosopimusasiakirjojen lähettämistä. Tarkoitus on painaa uusi sopimuskirja tulevalle sopimuskaudelle. Jos tilanne muuttuu radikaalisti, tiedotamme siitä välittömästi.


Kehysriihi toi negatiivisia uutisia ammattikorkeakouluille. Työnantajamaksujen alennuksista johtuva hyöty ei jääkään työnantajille, vaan valtio vähentää omaa rahoitustaan alennusta vastaavalla määrällä. Tämä on erittäin suuri pettymys. Kilpailukykysopimuksessa on erityisen selvästi todettu, mitkä toimijat ovat julkista sektoria. Avaintan jäsenyhteisöiltä ei leikata määräaikaisesti lomarahoja johtuen juuri siitä, etteivät ne ole kilpailukykysopimuksessa tarkoitettuja julkisia yhteisöjä. Oletuksena ja itsestään selvänä asiana pidettiin sitä, että työnantajamaksujen alennukset koskevat täysimääräisesti kaikkia jäsenyhteisöjämme. Näin ei kuitenkaan käynyt. Valtiovarainministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön näkemyksen mukaan muun muassa ammattikorkeakoulut ovat ”siinä määrin ja olennaisesti” julkisrahoitteisia, että menettely on perusteltu ja että menettely ei sinällään leikkaa mitään vaan on kustannusneutraali. Yhteydenottomme VM:öön ja OKM:öön eivät johtaneet valitettavasti haluttuun lopputulokseen. Tällä hetkellä on osittain epäselvää, miten muiden yhtiömuotoisten oppilaitosten rahoitusasema tältä osin määräytyy. Seuraamme tilannetta ja olemme yhteydessä virkamiesvalmistelijoihin asian tiimoilta.


Olemme kartoittaneet asiakkaiden lisätiedon tarpeita ja yhtenä erityisen paljon kysymyksiä herättävänä kokonaisuutena ovat palkkausjärjestelmään liittyvät kysymykset. Asia on tärkeä myös siksi, että työehtosopimuksessa edellytetään palkkausjärjestelmän olevan laadittuna. Järjestämme tästä johtuen 11. lokakuuta palkkausjärjestelmään liittyvän koulutuspäivän yhdessä FCG:n kanssa.


Mikäli teillä on kysyttävää työehtosopimuksen tulkintaan, yhteistoimintamenettelyyn, palkkausjärjestelmään, työsopimuksen tekemiseen, liikkeenluovutukseen, työsuhteen päättämiseen tai melkeinpä mihin tahansa työsuhdeasioihin liittyen, ottakaa rohkeasti yhteyttä! Käytössänne on kahdeksan asiantuntijaa, jotka mielellään auttavat ja neuvovat teitä. Yhteystietomme löytyvät täältä. Yhteissähköpostia toimisto@avainta.fi kannattaa käyttää erityisesti siksi, että sieltä paikallaolevat asiantuntijat voivat ottaa kysymyksiä työn alle.


Vesa Laine
toimitusjohtaja


Kilpailukykysopimuksen mukainen työehtosopimusratkaisu AVAINTES:ssa


Sopimusratkaisun asiakohdat ovat seuraavat:


  • Kilpailukykysopimuksen mukainen työehtosopimuskausi on 1.2.2017–31.1.2018. Sopimuskaudelle ei tule sopimuskorotuksia. Huomattakoon, että lomarahojen määräaikainen leikkaus ei koske AVAINTAn jäsenyhteisöjä.

  • Kilpailukykysopimuksen mukaisesti vuosittaista työaikaa pidennetään 1.2.2017 lukien 24 tunnilla vuosittain ansiotasoa muuttamatta. Työajan pidentäminen toteutetaan käytännössä lisäämällä viikoittaista työaikaa 30 minuutilla (yleis-, toimisto- ja jaksotyöaika). Yleis- ja toimistotyöajassa viikoittainen ylityöraja, ja jaksotyössä jakson ylityöraja, nousee vastaavasti. Vuorokautisiin ylityörajoihin ei tule muutosta.

  • Niiden jäsenyhteisöjen työntekijöiden, joihin sovelletaan AVAINTES 2 § 3) kohdan perusteella Kunnallista tuntipalkkaisten työehtosopimusta (TTES), työajan pidennykset toteutetaan TTES:n määräysten mukaisesti. TTES:n allekirjoituspöytäkirjan 4 § 1 momentin mukaista lomarahan leikkausta ei kuitenkaan sovelleta ko. jäsenyhteisöissä.

  • Keskeytymättömässä kolmivuorotyössä työajan pidennys toteutetaan siten, että AVAINTES:n liite 3 (keskeytymätön kolmivuorotyö) 7 § 1 momentin mukaista arkipyhäviikon ns. tuntipalkkakerrointa alennetaan nykyisestä 7,2:sta 4,7:ään.

  • Sopijapuolet ovat laatineet yhteiset ohjeet AVAINTES:n 42 § 2 momentissa todetun työaikapankin käyttämiseen liittyvistä asioista.

Kilpailukykysopimuksen mukainen työehtosopimusratkaisu AVAINOTES:ssa


Kaikki sovitut muutokset työaikamääräyksiin tulevat voimaan 1.8.2017.


Ammattikorkeakoulut


  • Ammattikorkeakoulun vuosityöaika on 1624 tuntia, joista vähintään 406 tunnin osalta opettaja saa määrätä tehtävän työn ajan ja paikan.

Ammatilliset oppilaitokset


Liite 1 Ammattioppilaitos


  • Opettajan tulee osallistua oppilaitoksessa 81 tuntia lukuvuodessa oppilaitoksen toiminnan kannalta tarpeelliseen suunnittelutyöhön.

Liite 2 Kauppaoppilaitos


  • Opettajan tulee osallistua oppilaitoksessa 24 tuntia lukuvuodessa oppilaitoksen toiminnan kannalta tarpeelliseen suunnittelutyöhön.

Liite 3 Taide- ja viestintäkulttuurioppilaitos


  • Opettajan tulee osallistua oppilaitoksessa 24 tuntia lukuvuodessa oppilaitoksen toiminnan kannalta tarpeelliseen suunnittelutyöhön.

Liite 4 Sosiaali- ja terveysalan oppilaitos


  • Opettajan muuhun kuin opetustyöhön on varattava vähintään 776 tuntia vuodessa.

Liite 5 Metsä- ja puutalousoppilaitos


  • Opettajan muuhun kuin opetustyöhön on varattava lukuvuodessa vähintään 724 tuntia.

Liite 6 Merenkulkuoppilaitos


  • Opettajan tulee osallistua oppilaitoksessa 24 tuntia lukuvuodessa oppilaitoksen toiminnan kannalta tarpeelliseen suunnittelutyöhön.

Ammatilliset aikuiskoulutuskeskukset


  • Kokoaikaisen opettajan säännöllinen viikkotyöaika on 38 tuntia 45 minuuttia.

  • Osa-aikaisen opettajan säännöllinen viikkotyöaika on 16–38 tuntia 45 minuuttia.

Kansalaisopistot


  • Opettajan muun työvelvollisuuden määrä on 374 tuntia työvuodessa.

Musiikkioppilaitokset


  • Muun työn viikoittainen työaika on 38 tuntia.

  • Jos opettajalle määrätään muuta työtä yli 114 tuntia, maksetaan yhdestä muun työn tunnista yhden ylitunnin palkkio.

AVAINOTES:n sivutoimiset tuntiopettajat


  • Kaikissa liitteissä ja osioissa on sovittu myös sivutoimisen tuntiopettajan työajan pidentämisestä ansiotasoa nostamatta.

  • Vähintään lukuvuoden työajaksi otetuilla sivutoimisilla tuntiopettajilla on eri liitteissä ja osioissa eri tavoin velvollisuus tehdä myös muuta kuin opetustyötä työnantajan niin määrätessä. Tuntipalkkio maksetaan vasta neljän tai kymmenen tunnin ylittävältä osalta riippuen sivutoimisen tuntiopettajan viikkotuntimäärästä          

Syksyn koulutukset


Avainta järjestää syksyn aikana seuraavat koulutukset yhteistyönä FCG:n kanssa:


  • 11.10. Palkkausjärjestelmän laatiminen

  • 27.10. Työsuhdepäivä (AVAINTES)

  • 13.12. Työaikapäivä (painotus jaksotyössä)

Lue lisää >


Avainta mukana Kuntamarkkinoilla


Avaintan asiantuntijat ovat tavattavissa Kuntamarkkinoilla 14.–15. syyskuuta Helsingissä. Avaintan osaston S.37 löydät 3. kerroksesta. Avaintalla on myös kaksi puheenvuoroa Kuntamarkkinoiden tietoiskuissa:


  • Omistajaohjaus – henkilöstökysymykset yhtiöittämistilanteessa, 14.9. klo 10:30, tila A 3.2

  • Avaintyönantajat Avainta ry:n ja KT:n roolit yhtiöittämiseen liittyen, 15.9. klo 10:30, tila A 3.2.

Lue lisää >